Jo pelkästään pelastajaksi pääseminen on kovan ja ankaran työn takana. Ensin on vaativat fyysiset ja psyykkiset testaukset, joiden jälkeen katsotaan mihin hakupisteesi riittävät. Pohjakoulutuksena pitää tietenkin olla 2. asteen koulutus tai lukio. Toisin sanoen opiskelet kaikkiaan noin 4,5 vuotta ennen kuin valmistut tulentorjujaksi. Ja mitä saat vastineeksi? Ammatin, jota arvostetaan ja josta voit olla ylpeä.
Alkuun tämä riittää meille kaikille. Mutta en tiedä yhtäkään kesämiestä, joka ei haaveilisi pysyvästä työsuhteesta hyvässä pelastuslaitoksessa. Kuinka helppoa on tänäpäivänä saada virka?
Virkavalinnan osumatarkkuutta juuri sinuun, parannat merkittävästi hankkimalla ensihoitajan ja pelastussukeltajan -kupongit ja jos vaikka taskussasi olisi lupakirja kuljettaa sitä "suurinta ja mahtavaa" puomitikasautoa.
Virka tai ei, loppujen lopuksi me kaikki taistellaan omasta tarpeellisuudestamme pelastuslaitoksella.
En sano, että pelastuslaitos olisi epävarma työnantaja, mutta joudut kuitenkin monta kertaa vuodessa todistamaan eri tavoin, että pystyt toimimaan pelastajan vaativassa tehtävässä.
Meille riittää vaatimuksia ja koko ajan joku keksii niitä lisää ja samaa vauhtia eläkeikä lipuu tavoittamattomiin meiltä palomiehiltä. Kukaan meistä ei pysty suoriutumaan näistä lukuisista testeistä ja vaatimuksista 65-vuotiaan vapisevin käsin.
Nämä ovat asioita, jotka on järjestetty erilailla täällä Floridassa. Täällä voit jäädä kunniallisesti eläkkeelle palomiehenä, etkä ole viimeisiä työvuosiasi pelkkänä painolastina työvuorossa. 20 vuotta uraa ja voit halutessa jäädä eläkkeelle. Halutessasi voit myös jatkaa sankaritekoja vielä 5 vuotta.
Hauskinta tässä on kuitenkin se, että "puu palaa samanlailla siellä Suomessa kuin täällä Floridassakin".
Miksi Suomessa pitää sitten olla näin tiukat vaatimukset? Kaikkialla puhutaan aina savusukeltaja-tehtävästä ja sen vaativuudesta. En sitä kiellä etteikö se olisi välillä raskasta ja uuvuttavaa. Mutta se, että kyseinen homma määrää koko orkesterin rytmin, ja sen voitko olla työvuorossa vai et? Nyt joku kirjaviisas voisi kertoa montako vaativaa savusukellustehtävää osuu yksittäiselle palomiehelle uran aikana? Ja voisiko näistä muutamista tehtävistä suoriutua ns. normaalikuntoinen?
Luulenkin, että täällä Floridassa on enimmäkseen juurikin näitä normaalikuntoisia kavereita.
Työvuoroissa ei ole yhtään toimintarajoitteista palomiestä vaan kaikki pystyvät hoitamaan sen "oman" tehtävänsä.
Miten se on mahdollista?
Täällä ei palomiehet vaihtele komennuspaikkoja kuten me Suomessa. Täällä voit olla pääsääntöisesti esimerkiksi sammutusautonkuljettaja, tikasautonkuljettaja, sairaankuljettaja tai savusukeltaja. Meikäläiset vaihtelee paikkoja jopa 2 kertaa työvuorossa. Ja näin kun toimitaan, niin ymmärtää miksi kaikkien täytyy olla huippukuntoisia.
Suomalainen "multiskill-pelastaja"-ajattelu alkaa tulemaan tiensä päähän. Tehtäväkenttä ja vaativuustasot alkaa olemaan niin korkealentoisia, että meidän olisi syytä ottaa mallia täältä suunnalta. Lopetetaan ajattelu, että kaikki osaa kaikkea. Sanonta; suomalainen palomies osaa kaikkea vähän, muttei mitään kunnolla. Jos haluat erikoistua palomiehenä, niin pelastuspuolella on monia mielenkiintoisia erikoisaloja, joista voit valita itsellesi mielenkiintoisimman ja alkaa opiskelemaan sitä. Terve ja järkevä pelastuslaitos tukee varmasti tällaistä suuntautumista.
Suomesta Euroopan turvallisin maa. Tämä teemahan on nähtävillä aina välillä kun päättäjät puhuvat suomalaisesta pelastustoimesta. Mitä sen eteen on tehty? Tuloksena näyttää olevan paljon lisää uusia vaatimuksia, ohjeita ja eläkeikä, jota harva palomies tulee koskaan toimintakuntoisena saavuttamaan.
Lopuksi voisin vielä kertoa kuinka Suomi, maailma ja palomiehet pelastetaan :)
...Mutta ehkäpä jätän vielä jotain tekemistä toisillekin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti