HIGH ADVENTURE OY

sunnuntai 17. maaliskuuta 2013

Kaikki tiet vievät Pelastusopistolle, jos niin päätät

Monesti minulta on kysytty miten palomieheksi pääsee ja mitä vaatimuksia alalle on.
Ajattelinkin nyt kertoa oman tieni tähän ammattiin.


Kaikki alkoi yläasteen opinto-ohjaajan tunnilta, jossa tehtiin ammatinvalinta testi. Testin tulos oli, että minusta tulee palomies. Mutta vaatimus palomiehen ammattiin oli kuitenkin, että täytyy olla joko lukio tai 2. asteen tutkinto alla. Ja meikäläisen koulutodistuksella pääsi nipin napin luokalta. Eli se siitä palomiehen ammatista.

Ainoa mahdollisuuteni oli lähteä kone- ja metallialaa opiskelemaan amikseen. No, sekin koulu tuli käytyä joten kuten...Mutta tulipahan käytyä.
Sen jälkeen olin joitain "konepajan" hajuisia vuosia työelämässä.
Sain vielä mahdollisuuden nostaa päästötodistuksen keskiarvoa, kun pääsin oppisopimuksella opiskelemaan voimalaitosalaa. Sieltä taskuun tuli kiitettävä todistus ja kosolti kokemusta. Ja ajatus palomiehen ammatista heräsi uudelleen. Otin selvää Kuopion Pelastusopiston pääsyvaatimuksista ja siitä alkoi pitkäjänteinen urakkani. Aloin urheilemaan kuntosalilla ja lenkkipoluilla.

Liityin myös Vpk:hon, koska siitä sai lisäpisteen pelastusopiston haussa. Ja minulle kaikki lisäpisteet tulivat tarpeeseen. Ei ollut mukavaa liittyä palokuntaan, josta ei tuntenut ketään. Mutta minut otettiin tosi hyvin vastaan ja sainkin sieltä paljon uusia ystäviä ja hyvää tuntumaa pelastusalaan. Samaan aikaan kävin autokoulussa suorittamassa vaadittavan C-ajoluvan. Kuntosalilla tulokset kasvoi kohinalla ja lenkkipoluilla puru pöllysi.

VPK Nuorempi sammutusmies v. 2000


Ekalla yrityksellä ei kuitenkaan pelastusopiston ovet auenneet. Mutta onneksi olen aika jäärä, jos jotain päätän niin sen myös teen, vaikka hampaat irvessä. Seuraavassa haussa fyysinen kuntoni oli parempi ja pääsin opistolle jatkotesteihin. Opistolla sitten testit olivat kaksipäiväiset. Ekana päivänä oli fysiikkatestaukset, johon sisältyi Cooperin-testi ja 12min uintitesti.

Juoksu oli minulle haaste, koska raja oli 2900m ja olin edellisella viikolla juuri juossut vain 2600m. Eli pala oli kurkussa, kun menimme opistolta bussilla Kuopio halliin juoksemaan testiä. Mietin ennen juoksua, että mitenköhän käy, pääsenkö Cooperia läpi? Ja jos testi ei mene läpi, niin voikin lähteä Tiinan tuvan kautta kotiin.

Alkulämmittelyssä huomasin erään toisen pyrkijän vetelevän trikoita ja piikkareita jalkaan. Kaveri oli sen näköinen, että lihaa ei ollut kuin kielessä. Menin ja kysyin, että paljonkos meinaat juosta? Kaveri sanoi juosseensa aiemmin 3300m. Silloin päätin, että tuon perässä juoksen vaikka kuolisin.
Täytyykin kyllä sanoa, että suussa maistui veri ja henkeä salpasi. Jalat tuntui käyvän vaikka kukaan ei ohjanut. Mutta "trikoohousu" ei päässyt ihan koko kierrosta karkuun. Pillin vihellys oli merkkinä, että 12min oli täynnä ja rojahdin lennosta maahan yökkimään. Tulokseni tällä pakkosyöttö-menetelmällä oli 3000m.
400 metriä enemmän kuin edellisellä viikolla. JES!
Peli oli kovaa; ne jotka eivät päässeet testiä läpi jäivät ulos seisomaan kun me muut lähdimme bussilla kohti uimahallia, jossa oli seuraava koitos. Uintitesti oli minulle aika helppo, sanoisiko palauttava juoksun jälkeen. 12 minuuttia aikaa uida 400m.

Opistolla hyvin nukutun yön jälkeen alkoi psyykkiset ja fobia testaukset.

Fobiaa testattiin ensin ryömimällä ahtaassa pimeässä putkessa noin 5 metriä je jälkeen kiivettiin tikkaita noin 5 metriä ja ylhäällä piti irroittaa toinen käsi tikkaalta ja huutaa kouluttajalle oma nimi.
Kaikki taisimme selvittää fobia testit.

Luokkatilassa meitä odotti psykologi ja hänen avustajansa. Sitten alkoi lappujen täyttö ja niitä tuntui riittävän.
"Haluaisitko olla kukkakauppias" oli ensimmäinen kysymys. Jännä kysymys koulussa, mistä valmistutaan palomieheksi ;) No, näitä kysymyksi riitti, välillä laskettiin ja piirrettiin. Paineensietoa testattiin sellaisella lukkovempeleellä, jota piti rassata, jotta lukot aukeaisi. Samaan aikaan psykologi yritti tietoisesti viedä keskittymiseni pois laitteesta. Mites kävi, ainoa kuka hermostui oli psykologi, kun hänen laitteensa hajosi käsittelyssäni. Mutta lukko aukesi ja sehän oli pääasia :)
Olin tehnyt erilaisia kokeita noin 6 tuntia kunnes olin mielestäni valmis. Sain tyhjiä paperiarkkeja eteeni ja valkokankaalle heijastettiin mustavalkoinen tosi epätarkka kuva, joka oli esillä noin 10 sekuntia ja ohje oli "tee tarina kuvasta". Päässäni ei tapahtunut minkäänlaista synapsia, tuijotin tyhjää arkkia puolisen tuntia.
Sitten alkoi kynä viuhuta, en tiedä mistä syövereistä se kaikki tarina pulppusi paperille, mutta sitä riitti.
Sain kirjoitettua 4 sivua tarinaa kuvassa esitetystä palomiehestä.

Psyykkisen testauksen tulos oli myös karsiva sekä huonoilla pisteillä olet alalle soveltumaton, eli et voi hakea kahteen vuoteen Pelastusopistoon.

Testien jälkeen kotona arki jatkui, joka päivä odottaen postia opistolta.
Päivät kului ja viikot vierivät ja sitten se tuli " iso valkoinen Pelastusopiston kirjekuori". Kädet täristen aukaisin kuoren ja luin kirjeen: Sinut on valittu Pelastajakurssi 34:lle!!

Sinnikkyys palkittiin. Olin selvittänyt aikamoisen urakan ja se oli ottanut myös oman aikansa.

Aikamoinen urakka oli myös edessäpäin. Pelastajakurssi 34..

34 kommenttia:

 1. Heippa,

  Saako tässä joskus kysyä vähän hyviä neuvoja sulta? Mulla ois kiinnostusta hakee tonne PO. No vielä en pääse, kun toi kunto ei oo niin täydellinen, mutta halua ois tosi kovasti ja jos pitää tehdä töitä niin sit mä teen. Ja tiedän, että naisena pitää tehdä enemmän. Kiitos! :)

  Maria

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Maria,

   Tottakai voit kysellä neuvoja:)

   Suomessa on vain muutama nainen valmistunut Pelastajaksi.
   Lihaskuntotestaus on varmasti Naisten kompastuskivi. Mutta kovasti treenaamalla oikeita liikkeitä pääset senkin läpi.. Eikä sinun tarvitse tehdä enempää..vaan juuri sama kuin miesten;)

   Sami

   Poista
 2. Kiitos paljon. Varmasti kysymyksiä tulee. Viisaita no katotaan. :)

  Joo vaatii paljon kyllä työtä. Toi cooper testi on mun isoin haaste. Aika kovaa pitää mennä, että saa sen mini määrän. Lihaskuntokin tarvii kovaa treenausta. Mutta salilla on tullut kyllä oltua.

  Onkohan mulla mahkuja ens vuoden kurssille päästä? :)

  Niin ei moni nainen oo valmistunut, mutta kuitenkin muutama. Antaa jotain toivoa mulle. Se on sitä tasa-arvoa, kai? Samat säännöt miehille ja naisille. :)

  VastaaPoista
 3. Moikka Maria,

  Cooper on haasteellinen monelle, mutta pystyt harjoittelmaan sitäkin:)
  Lenkkarit jalkaan ja intervalli juoksua vaan. Ja tulokset paranee pikkuhiljaa.

  Pelkkä salilla oleilu ei paranna tuloksia paljoakaan;)Harjoittele pelkästään testattavia liikkeitä: penkki, kyykky, leuat ja vatsat
  Mahdollisuutesi riippuu täysin siitä kuinka kovasti haluat opistoon:)

  Tee päätös ja hae!

  VastaaPoista
 4. Heippa taas, :)

  Mitä mieltä oot juoksukoulusta? Oisko hyvä juttu mun juoksuun, että joku vähän kattois? Kattoo vähän mun perään. :)

  Mun pitää sanoa, että todellakin haluun mennä PO! :) Pakko sanoa, että ihmettelen ja mielestä hyvä asenne, että varsinkin miehet on tsempannut mua, naista mennä OP???

  Hyvää ja aurinkoista pääsiäistä sullekin! :)

  VastaaPoista
 5. Moikka,

  Juoksukoulu voisi olla hyvä juttu. Cooperintesti tulosta pystyt parantamaan merkittävästi oikealla juoksuharjoittelulla. Mikä on hyvä ja oikea harjoitus sen tiedon saat varmasti juoksukoulusta.

  Mutta ilman kovaa harjoittelua juoksukoulu on turhaa.
  Hyvät pääsiäiset sinullekkin:)
  -Sami

  VastaaPoista
 6. Toivotaan että tämäkin tie..

  Kolmen viikon päästä lihaskuntotesti jonka pitäisi olla aika läpihuutojuttu.. Cooper ja uinti onkin sitten eri homma, mutta onhan tässä aikaa koko kesä juosta ja uida.

  Ei ole naisille missään nimessä mahdottomuus nuo fyysiset testit. Tällainen 165cm kirppu pärjää kyllä ihan hyvin, saati sitten jos olisi vähän pidemmällä varrella varustettu. Vaatiihan se treeniä, mutta niin se vaatii miehiltäkin jos ei paljon treenitaustaa ole.

  VastaaPoista
 7. Hieno juttu, että olet päättänyt hakeutua alalle. :)
  Pidän peukkuja sinulle lihaskuntotesteihin.
  Cooperia ja uintia ehdit vielä hyvin treenaa ennen syksyä.

  VastaaPoista
 8. Itsellä lähti unelma brankkarin ammatista käyntiin samalla tavalla kuin sinulla. Yläasteella tein jotain testejä ja sieltähän se sopivuus palomiehen ammattiin napsahti. Nyt 19 vuotiaana, lukion ja armeijan käyneenä, irtosi paikka opistolta ensiyrittämällä. Fiilikset on huipussa!! :-)

  t.Matias

  VastaaPoista
 9. Hieno juttu, onneksi olkoon! Olet saavuttanut jotain, josta moni vain haaveilee. Edessäsi alkaa ikimuistoinen 1,5 vuotta :)

  VastaaPoista
 10. Kävin eilen tekemässä pelastajakurssin fyysisen testin. 0.25 pojoa matkaan, joka oli jopa odotuksia parempi tulos varsinkin kun päällä on mitä ilmeisemmin keuhkoputkentulehdus...

  Nyt siis vaan armottomat juoksutreenit käyntiin heti kunhan olo taas paranee.

  VastaaPoista
 11. Hieno juttu! Nyt vaan parentelet taudin pois ja sitten repimään intervallia. Milloin opiston testit on?

  VastaaPoista
 12. Opiston testit on lokakuussa eli aikaa onneksi vielä on hyvin vaikka lenkkeily onkin ollut tosi vähäistä tässä kevällä. Uintia myös pitää ryhtyä treenailemaan tosissaa, ei ole ollenkaan mun juttu.

  Ja hei, hienosti alkaa konkretisoitua tuo sinunkin unelmasi. Onnea matkaan ja nautihan ajasta rapakon takana!

  VastaaPoista
 13. Lokakuu tulee äkkiä :)

  Nyt kannattaa alkaa totuttaa kroppaa juoksuun ja uintiin.
  Itselleni juoksu oli aluksi vaikeaa mutta lopulta aloin jopa nauttimaan siitä. Uintitestistä selviät kyllä jos vähänkin osaat uida ja ettet huku:)
  Uinnissa kannattaa treenata tekniikkaa. (Rintauintia ja vapaata)

  Omakin unelmani alkaa todellakin konkretisoitua. Olenkin ollut jo joitain kertoja työpaikkaohjaajani yhteydessä, vaikuttaa mukavalta tyypiltä. :)
  Kohta päästään tekemään työssäoppimissuunnitelmaa.

  VastaaPoista
 14. Miten jätkät mahtaisivat suhtautua jos heidän vuosiluokan opiskelijoissa olisi nainen mukana? Pääsisikö mukaan ryhmään ym ? :D

  VastaaPoista
 15. Toivottavasti pääsisi.

  Itse toivoisin, että alalla olisi enemmän naisia se tasapainottaisi sopivasti "testoa" työvuorossa:) Vaarana vaan on se, että naiset jotkat tulevat alalla omaavat korkeammat "testo" arvot kuin monet miehet vuorossa.

  Kaikki ketkä tulevat omana itsenään ovat tervetulleita alalle, sukupuolesta riippumatta.
  :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haluaisitkovielä tarkentaa miten treenasit testejä varten?
   Kuinka kauan treenasit? Muutitko ruokavaliotasi? Aloititko paljon ennen pääsykokeita? Onko palo-opistolla mahdollisuus asua asuntolassa? Onko joitakin sairauksia,mitkä estävät palomieheksi pääsyn? Nimittäin itselläni ei ole paksusuolta,niin olisiko se este :D?

   Poista
  2. Olen hakenut 5 kertaa pelastajkurssille, 2 kertaa helsinkiin ja kolmannella kerralla pääsin kuopioon, joka alkaa 12.8.2013.
   Treenasi salilla 4-5 kertaa viikossa ja lenkillä kävin 2-3 kertaa viikossa. Kun fyysiset testit olin läpäissyt täysillä pisteillä ja 2 kuukauden päästä oli edessä coopperi ja uinti niin jätin salin ihan minimiin. Salilla kävin 1 kerran viikon tai kahden viikon aikana mutta coopperiin treenasin 4-5 kertaa viikossa ja sainkin tulokseksi 3290m. Ruokavaliosta niin syön puhdasta terveellistä ruokaa ja jätä herkut ja alkoholit pois. treenaaminen on tiukkaa mutta se palkitsee kyllä. Opistolla on ilmainen asuminen ja opisto maksaa ruokailut. Haussa käydään lihaskuntotestien yhteydessä läkärintarkastuksessa, joka maksaa 98e ja siellä lääkäri kyllä kertoo sovellutko. onko jotain mitä haluat vielä tietää?

   Poista
  3. Onneksi olkoon Pelastajakurssille pääsystä!

   Kuten sinunkin tarinassasi näkyy, kyseessä ei mikään läpihuuto juttu "lähteä opistoon"
   Vaan se vaatii kovaa työtä ja sitoutumista.

   Eikös psykologi vielä tee omat testinsä fyysisten testien jälkeen, jossa todetaan soveltuvuus alalle?

   Kuulin jotain huhuja, että ruokailut muuttuisivat maksulliseksi jossain vaiheessa?!?

   Poista
 16. Jatkokyselyä piisaa: Mietin tosissani kursille hakemista joten näin kokeneempien mielipidettä kysyen miltä kuulostaa seuraava: Nykyinen työni loppuu sopimuksen mukaan joulukuun viimeinen päivä. Vuodenvaihteen jälkeen olisi tarkoitus ajaa c-kortti ja ehkäpä liittyä vpk:hon sekä tietysti kohottaa entiseltään kuntoa. Eiköhän sitä selviä tuella ja liiton rahoilla. Tarkoitus on siis laittaa hakemusta ensi vuoden elokuuhun. Onko jotain muuta huomioitavaa vielä näiden lisäksi jotka parantavat mahdollisuuttani päästä sisään? Esimerkiksi hakemuksessa sanotaan että liitteenä pitäisi olla todistusta aikaisemmista palokunnan töistä tai jotain siihen suuntaan, että riittääkö se vpk niin lyhyellä ajalla ja ovatko muut tämmöiset vain bonusta hakiessa eivätkä edes pakollisia? Ja mihin tulee rahaa menemään koko prosessin aikana enemmän tai vähemmän? Joihinkin testeihin jne?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu ei ole mikäään läpihuuto temppu vaan vaatii kovasti työtä ja sitoutumista

   Pysykologin testit on sitten myöhemmin coopperin ja uinnin yhteydessä kuopiossa, jossa lasketaan, piirretään, kirjoitetaan essee, päättelytehtävät, ryhmäkeskustelu ja psykologin kanssa juttelu ja tehtävien läpikäynti.

   Ruokailusta papereissani luki, että koulu maksaa aamiaisen, lounaan ja päivällisen, iltapalan joutuu itse maksamaan.

   Anonyymille
   Kannattaa jatkaa työsuhdetta joulun jälkeen, koska vastaus opistolta tulee toukokuussa ja ehdit säästää rahaa lähes puoli vuotta. VPK:hon kannattaa ehdottomasti littyä mutta siitä saa vasta sen yhden pisteen kun ollut 1 vuoden hälytysosastossa mukana mutta kumminki siellä näkee ja kokee asioita paljon ja antaa hyvän kuvan palomiehen työstä, ehdottomasti liity! Rahaa menee haun aikana, fyysiseen testiin/lääkärin tarkastukseen 98e ja sitten kuopioon matkustaessa riippuen hotellista noin 250e mutta testit ei maksa mitään enää kuopiossa.

   Jatkaen omaa tarinaani vielä.
   2 kertaa kun olin hakenut ensin helsingin kouluun, jossa psykologi sanoi, että on liian lempeä luonne palomieheksi, no se hieman mursi fiilistä, jonka jälkeen päätin kokeilla kuopioon. Ensimmäinen haku meni huonosti enkä päässyt ja meinasin jo kuopata palomies suunnitelmani ja hain lähimpään VPK:hon jossa olen nyt ollut 2,5 vuotta ja sain opiskelupaikan ammattikorkeakoulusta rakennusmestarilinjalta. No 2 vuotta meni rakennusmestari opiskeluissa ja oli taas mahdollisuus hakea kuopioon kun psyykkiset testit olivat menneet juuri vanhaksi niin päätin kokeilla piruttain ja pääsinkin varasijalle jääden 0,75 pistettä vajaaksi opiskelupaikasta. No sitten pistin heti seuraavaan hakuun paperit uudestaan sisään, psyykkisistä sain kohtuu pisteet joilla pystyin hakemaan uudestaan ja kun coopperi meni edellisellä kerralla 2800m enkä saanut siitä pistettä niin nyt panostin siihen enempi ja sain tulokseksi 3290m josta sain tarvittavat pisteet kouluun, eli coopperissa oli mun avain.

   Sitten otin lopputilin työstäni infra-rakentajana ja lopetin rakennusmestari opiskeluni heti. nyt odottelen vain koulun alkamista.

   Niin ja tyttöystäväni ei antanut periksi ja sanoi ehdottomasti haet uudestaan ja kannattikin.

   27v Helsinkiläinen, pelastajkurssille 84-85

   Onko lisää kysymyksiä?

   Poista
 17. Samille muutama kysymys, mikä kurssi oli vaikein ja oliko paljon matikkaa ja onko mitään vinkkejä antaa?

  27v helsinkiläinen

  VastaaPoista
 18. Minulle vaikeimpia kursseja olivat ensihoitoon liittyvät opinnot. Minulla kun ei ollut aiempaa kokemusta hoitoalalta, joka olisi helpottanut kovasti. Jouduin todellakin lukemaan suhteellisen paljon iltaisin ensihoitojaksolla, että pysyisin kärryillä.

  Matematiikkaa ei paljon pelastajan opinnoissa tarvita. Ainoana taisi olla palofysiikankurssi, jossa joutui päätään vaivaamaan laskuilla.
  Ei kuitenkaan sekään mitään rakettitiedettä:)

  VastaaPoista
 19. Okei kiitos tiedosta, ensihoito on mullekin täysin uusi aihe ja nykyään täytyy pelastajakurssin jälkeen opiskella vielä lähi-hoitajaksi uuden asetuksen mukaan.

  VastaaPoista
 20. Ensihoidosta selviät kunnialla lukemalla iltaisin.

  Tuosta uudesta asetuksesta en tiedäkkään mitään.

  Eli opiskelet melkein yhtä kauan kuin lääkäri ja peruspalkka alle 2000e???

  Mielestäni tämä on väärin, koska itse olen tehnyt ensihoitoa "opisto" pohjalla kohta 13v. ja hyvin olen pärjännyt ensihoitotilanteissa.

  VastaaPoista
 21. Juu 2011 on tullut asetus, että ambulanssissa vähintään toisen täytyy olla myös lähi-hoitaja koulutettu, luin tästä netistä palomiesliiton sivulta muistaakseni ja on outoa ettei siitä mainita mitään pelastajakurssin ilmoituksissa ja veikkaan, että suurin osa hakijoista ei tätä tiedä. Ensihoito on itselleni mielenkiintoinen aihe ja kyllä sitä sillon myös jaksaa lukea ja opiskella, pohjana on EA1 ja palokunnan ensiapukurssia vpk:ssa käytynä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän se niin on, että paremmin työllistyt jos sinulla on esim. Lähihoitajan kuponki taskussa. Joo, kyllähän toi asetus tosiaan on käytössä. Meillä on aina vähintään toinen ambulanssissa ensihoitaja. Enää ei palomies/palomies työskentele keskenään.

   Poista
  2. Miten sun aikaan valmistumisen jälkeen sitten työllistyttiin. Haettiinko omalle paikkakunnalle töihin vai ripoteltiinko porukkaa ympäri suomea sinne mistä oli pulaa.

   Poista
  3. Minä työllistyin melkein suoraan koulunpenkiltä ja sillä tiellä vieläkin.
   Sijaisena ehdin olla noin 3 vuotta ennen virkaa. Välillä kävin "farmissa" eli Äänekoskella ja Viitasaarella :)
   Nyt en tiedä missä olisi eniten töitä mutta sen tiedän, että Jyväskylä on tosi suosittu paikka pelastajien keskuudessa. Eli hakijoita on paljon kesämiehiksi ja virkoihin.
   Syy varmasti suosioon on keskeinen ja viriili kaupunki ja keikkamääräkin on kohtuullinen.
   Tottakai myös upouudet paloasematkin oman lisänsä mielekkyyteen antaa.
   Työyhteisö on tosi ammattitaitoinen ja kohtuullisen nuorekas.

   Poista
 22. Kysymys samille
  Jos on VPK kokemusta niin huomioitiinko sitä millään lailla kurssilla, miten sinut huomioitiin, olitko esim apukouluttaja tai jotain?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Silloin muistaakseni sai 1 pisteen jos oli ollut vpk:ssa 2 vuotta.
   Nyt en ole varma kuinka tänä päivänä asia on. Soita ja varmista asia pelastusopiston kurssitoimistosta.
   Pelastajakurssi kun alkaa niin kaikki oppilaat taustasta riippuvatta ovat samalla viivalla.
   Kouluttajina toimii ainoastaan opettajat ja alipäällystöopiskelijat.

   Poista
 23. Ite olen kiinnostunut pelastusopistoon menemisestä, mutta kiinnostaisi tietää miten hankit c-ajokortin.

  VastaaPoista
 24. Moi Sami!

  Oon koko ikäni unelmoinu palomiehen, tai ylipalomiehen ammatista, mutta mietityttää kun en oo yhtään hyvä uimari:( Onko sitä uintitestiä pakko käydä?
  Voi vitsi, näitä kysymyksiä mulla tulee kokoajan, toivottavasti näät nämä!:D
  Vaikuttaako siihen hakuun jos on käyny nuorena nuorisopalokuntaa? Nyt koronaaikana se ei kyllä oo ollu toiminnassa, joka on masentanu mua tosi paljon:-[. Kysyn vielä tässä kommentissa että onko mitään kuntosaliohjelmaa, mikä on tarkotettu tuleville palomiehille?
  Ja vielä yks! Mihin osoitteeseen voi lähettää fanipostia?

  Terveisin, tuleva ylipalomies ja suurin Palomies Samin seuraaja 🔥😃

  VastaaPoista
 25. Minä haluaisin nämä söpläiset palomiehet adoptoida. 😀

  VastaaPoista